SIP demantira CL: Zatvorenici nemaju pravo glasa u BiH | BALKAN RSS - MOJBUK.COM

SIP demantira CL: Zatvorenici nemaju pravo glasa u BiH | BALKAN RSS - MOJBUK.COM

-Članom 3.6. Izbornog zakona BiH propisano je da je Središnje izborno povjerenstvo BiH odgovorna za točnost, ažurnost i ukupni integritet Središnjeg biračkog popisa, priopćio je danas Ured za informiranje SIP-a BiH komentirajući tako učestala medijska oglašavanja u vezi s odlukama Povjerenstva.

Radi se o komentarima u kojima se govori o navodnom oduzimanju biračkog prava i kršenju ljudskih prava prema nekim osobama, rečeno je u priopćenju.

Ii SIP-a podsjećaju da je članom 1.6, 1.7 i 1.7a Izbornog zakona BiH propisano da nijedna osoba, dok se nalazi na izdržavanju kazne zatvora izrečene zbog ozbiljnog kršenja humanitarnog prava od Međunarodnog suda za ratne zločine, sudova u BiH i sudova drugih zemalja, neće biti upisana u Središnji birački popis niti obnašati neku javnu funkciju.

Isto se odnosi i na bjegunce od ovih sudova za navedena krivična djela.

Implementirajući ove odredbe zakona SIP je do sada donio 83 pojedinačna prvostupanjskih upravnih akata koja su putem nadležnih ustanova za izdržavanje kazne zatvora dostavljena osobama na koje se odnose (ili će biti dostavljena), a na koje oni imaju pravo žalbe Sudu BiH u skladu sa zakonom.

Nema komentara:

Objavi komentar